Tio massiva tips för hur du renoverar badrummet 2022

Så, du vill göra om hemma? Dags att fixa nytt badrum, eller göra den där drömrenoveringen om ett spabad i huset? Att bygga om är ett roligt projekt, men det kan bli dyrt. Här är 10 tips för hur du göra det smidigt och enkelt för dig!

 

1. Kostnad och budget – Innan du börjar handla och planera behöver du alltid ha en rimlig budget för hela badrummet, annars kan kostnaden lätt glida iväg. Att investera lite extra pengar i specifika detaljer eller möbler kan göra ett badrum speciellt bra för dig, så se till att hitta balansen mellan att drömma och att snåla. Om budgeten är knapp är det vettigt att skära ner på andra saker också, som ofta är ren ”vill ha”-lyx. Tänk ävenpå att du inte nödvändigtvis behöver köpa allt på ett ställe. Kika runt, det kommer du tjäna på! Vem har bäst pris på golvläggning Stockholm just i år? Jämför, jämför, jämför!

 

2. Hantverkare – Många badrumsleverantörer och butiker arbetar med erfarna och pålitliga hantverkare, och en bra idé är att låta någon av dem göra jobbet. Då ger du upp ansvaret helt, vilket kan vara till förmån för flexibilitet och framgångsrikt resultat. Att få en referens är extra viktigt om du själv anlitar en hantverkare, då renovering av badrum är ett avancerat jobb. Kolla alltid sajter som Reco eller Google Reviews. Bestäm vad som behöver göras efter att din research är klar och be om en tydlig och bra offert innan du börjar. Se även Se till att säljare är auktoriserade och inte sysslar med massa fuffens i det finstilta. Om du inte är säker, gör inget själv, särskilt om du behöver särskild behörighet – du vill inte krångla till det med försäkringar och liknande i efterhand. Tänk på att eldragning är särskilt känsligt i våtrum – ha en eljour Stockholm på standby, bara för att.

 

3. Inspiration och research – När gör en badrumsrenovering Stockholm behöver du först göra en grundlig research för att få en bra överblick av vad allt innebär. Har du märkt att vi pratar mycket om att du ska kolla upp saker? Det är viktigt! Ett tips är att få inspiration från handlare på olika badrumsmässor och byggare som du kanske redan känner. Försök att utbilda dig själv och att ha en uppfattning om vad du vill, fokusera på helheten. Jämför leverantörspriser, stilar och material. Fråga också om de kan hjälpa dig med dina behov och önskemål. till Att titta på nätet är en bra början, även om det kan vara bra att titta på produkten personligen. Vissa saker är ju svåra att kolla upp, så där får du kanske bara lita på ditt eget omdöme och nätrecenserioner.

 

4. Belysning – Ett ordentligt upplyst badrum är viktigt för både funktion och trivsel. Tak behöver allmän belysning, speglar behöver funktionell belysning och svag belysning är bra för avkoppling. Strålkastare med dimmers är riktigt bra och prisvärd lyx. Tänk också på att färgen på golv, väggar och tak kommer att påverka hur mycket ljus som behövs (ljus studsar som bekant). Rummet behöver ibland mer belysning dekorerad med mörka toner, ibland med ljusare. Kolla med experter om du är osäker, belysning är svårare än man tror. Med rätt mysbelysning är det inte långt till att du får ett eget spabad Stockholm hemma!

 

5. Färgläggning – När man färglägger ett badrum är det viktigt att balansera design med praktik. Kom ihåg att badrummet blir större och rymligare om det är inrett med ljusa väggar, golv och tak, speciellt i små utrymmen. Mörka toner är bättre för stora badrum med gott om plats och för situationer där du vill skapa kontrast. Att inreda ditt badrum med ljusa och neutrala färger och sedan lägga till mörka eller färgade möbler är ett annat sätt att skapa spänning. Små inredningsdetaljer som kranknoppar eller handdukar är också ett smart sätt att skapa ett stylish badrum. Det är ungefär som att skaffa nya köksluckor – färgen är en av de absolut viktigaste delarna för hur det kommer att se ut!

 

6. Planering – Som vi pratade om, återkom gärna till din planering och grundtanke flera gånger under projektet. Tänk också på funktionalitet. Ska badrummet ha badkar, dusch eller båda? Hur ska en duschvägg se ut? Ska byrån ha hyllor eller lådor? Behöver ni två handfat? Ska golvvärme installeras? Behöver du högskåp för extra förvaringsutrymme? Tänk stort och spara detaljerna till sist. Listor tjatas det ofta om, men det är ju också för att listor är väldigt, väldigt bra. Vi glömde nästan bort att vi skulle installera solceller Sundsvall förra året, men listan räddade oss!

 

7. Val av material – Materialvalet är lika viktigt som valet av färg. Att gå efter tidlösa och neutrala material är ett klokare val i längden. Tänk på vad du gillar och välj efter dig själv, inte vad som är populärt just för tillfället. Det är också viktigt att välja rätt skåp och möbler till ditt badrum, eftersom de ska vara vattentäta och fuktbeständiga. Långsiktigheten bör också beaktas vid val av material – tänk att ni ska ha och bo med det ni gör, länge. Vi rekommenderar verkligen marmorplader, ett marmormaterial som ser sjukt läckert ut i alla badrum.

 

8. Ritning – Mät badrummet och rita det i rätt skala(!). Rita sedan alla möbler utifrån samma skala så är det lättare att se hur mycket plats allt tar upp. Det finns vissa kriterier som måste följas för att få ett bra funktionellt utrymme, och det gäller att hålla sig till det dem. Ett vanligt misstag är att man försöker klämma in för mycket och då är risken stor att hela badrummet upplevs som trångt. Ett bra alternativ är att ta hjälp av en erfaren badrumshantverkare. Många badrumsleverantörer använder färgglada 3D-ritningar där du tydligt kan se hur ditt badrum kommer att se ut. Fundera också på, om du nu är äldre, om du måste ha handikappanpassat badrum, eller så att hemtjänst Stockholm kommer åt att hjälpa dig, när du blir så pass gammal.

 

9. Konstruktion – Ta reda på vad som gäller för badrumsrenoveringar, läs och följ byggreglerna noggrant. Primer är särskilt viktigt för att hålla fukt ute och säkerställa en jämn finish. Se också till att det finns tillräckligt med utrymme mellan skåpet och toaletten, och kom ihåg att dörren och skåpet kan öppnas utan att ta emot. Kontakta ditt försäkringsbolag för att förstå vad som faktiskt gäller när det kommer till badrumsrenovering. Du kanske är hobbyist, men du är troligen inte expert – åtminstone inte på försäkringslagar och vad byggnämnden har bestämt för just våtutrymmen.

 

10. Ta hjälp av en badrumsexpert – Att planera och inreda ett badrum tar som sagt mycket tid och ansträngning, och det kan vara trixigt. Därför är det bäst att ta hjälp av en inredare/konsult från din badrumsfirma. Inredare har en mängd olika kunskaper som kan vara till nytta vid inköp och de ansvarar även för att sätta rätt standard för badrummet, utifrån dina önskemål. Vi har till och med hört om spännande designprojekt där en kund och en designer inredde en fondvägg med tegeltak! Spännande!

 

Hoppas dessa tips har satt lite kugghjul i rullning där ute i era huvuden! Lycka till, och kommentera gärna om ni följt våra råd och fått fram det där härliga drömbadrummet!

Intervju med en Takläggare: Lär dig om material och tips för att byta tak

Att byta tak är en stor investering som kräver kunskap och planering för att det ska bli lyckat. Vi har […]